Skip to content

SKRÄDDARSYDD SMOKING

Smoking, tuxedo, black tie eller dinner jacket är namn på ett och samma plagg.
I sverige använder vi oftast smoking, i england dinner jacket och i USA tuxedo. Smokingen är ingen vanlig kostym utan ett plagg för det stora dagarna; bröllop, galor, banketter och andra festligheter som inte allt för sällan har smokingen som deras klädkod. Smokingen är ett plagg som alltid har varit och alltid bör vara SKRÄDDARSYDD…

SMOKINGPAKET

Nedan hittar ni våra olika skräddarsydda paket för SMOKING.

Essential

Fr. 8.499

Premium

Fr. 12.499

Luxury

Fr. 18.499

Historia

Smokingen kom att bli central i den euro-amerikanska klädtradtionen under 1800-talet och är mer lik sin ursprungsform än vad man skulle kunna tro. Tidigare var oftast frack, white tie eller högtidsdräkt det vanligaste en hade på sig vid finare tillfällen, men idag har den platsen tagits av smokingen..

Bild

Smoking Kavaj

Kavajen ska traditionellt sätt vara svart eller blå, vid varmare klimat vit, med svarta satin eller siden slag.
Knapparna ska vara sidenklädda i samma material som slagen.
Kavajen kan antingen vara enkelknäppt eller dubbelknäppt samt ha antingen spetsiga slag eller sjalkrage.
Idag finns flera färger med i bilden och den mer progressiva skräddaren skulle nog påstå att sammetskavajer i vibranta färger är mer än godkänt.
Smoking med Väst

Smoking Byxor

Byxorna har flest regler av smokingens delar och ger inte jättemycket utrymmer för variation. Byxan ska alltid vara svart, alltid ha sidenrevär och aldrig ha slag. Byxan kan ha knappar på insidan för hängslen men också så kallade
“side adjusters” som en snygg och praktisk detalj.
Smoking Byxor
smoking väst

Smoking Väst

Väst är ett bra plagg för att säkerställa snygga proportioner. Västen bör vara lågt skuren, antigen u-formad eller v-formad. Dubbelknäppt är också ett alternativ för den mer vågade. Om man känner att väst inte passar så ersätts detta följaktligen av ett kumberband.
Smoking-Skjorta

Smoking Skjorta

Skjortan ska alltid vara vit och alltid vara långärmad. Framsidan kan antingen vara plisserad eller inte, den kan ha dolda knappar eller knappar i metall, aldrig vita hornknappar. Traditionellt sätt ska skjortan alltid ha dubbelvikt manschett med utrymme för manschettknappar.

Accessoarer

Självklart måste en smoking ha en fluga. Flugan ska fördelaktigen vara egenknuten och alltid svart. Hängslen går också bra. Smokingen bör också ha en vit bröstnäsduk. Detaljer såsom sjal, lapelblomma och smycken bör anpassas efter strikthet och preferens.
Fluga svart

Skor

Skorna ska alltid vara svarta och alltid vara glansiga. En oxfordskor som är lackad är vanligt idag och den bör alltid vara detaljlös på översidan. Ett annat alternativ är de så kallade pumpsen som är en traditionell lågsko i svart lack.
Skor

Dina åsikter är viktiga för oss! Oavsett om du har en enkel fråga eller  förbättringsförslag så är din input värdefull för oss! Tveka inte att höra av er! Ringa eller Mejla oss direkt.